dimecres, 18 de maig del 2011

Los macròfits s'apoderen de l'Ebre

Igual que els darrers anys, quan arriba l'estiu, amb l'augment de la temperatura i de les hores de llum, la vegetació experimenta un creixement significatiu.
A conseqüència d'això, aquests dies estem veient que les poblacions de macròfits de l'Ebre estan augmentant de forma tan considerable que ja son un problema que dificulta la navegació.
Hi han moltes arees del riu, on la catifa d'herbes aquàtiques quasi tapa la totalitat de la llera.
L'Ebre tocant a Aldovesta
Les embarcacions a motor ja comencen a tenir seriosos problemes per a navegar, sobre tot quan ho volen fer per llocs on hi ha poca profunditat, ja que aquests llocs son los que experimenten més presencia d'aquestes herbes.
Amb les piragües tenim l'avantatge que podem navegar per damunt d'aquestes masses de macròfits, però també ens dificulten prou, ja que ens alenteixen bastant la velocitat i comporten una navegació més pesada i amb més demanda d'esforç.
Tot  i ixí, los que practiquem piragüisme o navegació en canoa, som afortunats si ens comparem amb els navegants a motor.
Un altra problemàtica important que ens ha de preocupar seriosament és la del augment del consum d'oxigen a l'aigua que provoca una anòxia desmesurada i a conseqüència la mort de molts organismes habitants, sobre tot dels llocs bentònics del riu.
Crec que estem davants d'un problema de difícil solució, que la majoria de la gent de les Terres de l'Ebre ignora.
Un tema de vital importància que esta amenaçant seriosament la salut del nostre riu i els seus indefensos habitants.

1 comentari:

  1. Les larves de la mosqueta (Simulium eritrocephallum) utilitza aquest suport per adherir-se, quantes més n'hi hagi millor per a ella. Recordo que de petit lo riu era marró i no tenia aquestes poblacions de Mirophyllum pectinatus, què és el nom d'aquesta planta. Aleshores tampoc hi havia mosqueta.

    ResponElimina