dissabte, 22 de setembre del 2012

L'Ebre en estat de sequera

En aquest moments l'Ebre porta el cabal més baix dels últims anys.
Podeu veure a les fotos les arrels dels aubes i dels xops al descobert. La Roca de Potenti, arribant a Benifallet, sur de l'aigua no més quan el nivell esta molt baix,..
La falta de pluges i la intensa calor d'aquest estiu a tot arreu, ajudat de la extracció d'aigües del riu per diferents motius esta provocant que ara mateix tinguem un riu que, des de  fa dies, al seu pas per Tortosa, no arriba ni tant sols a un cabal de 100 m3/seg.
Canvi climàtic o entra dintre dels paràmetres dels rius de clima mediterrani ?
Lo fet és que ja comença a ser preocupant i ens fa reflexionar si no hem d'adoptar ja mesures d'estalvi d'aigua i d'anulació de projectes de futures concessions per a regadius.
Per al piragüisme i la canoa, no hi ha problema pero als que naveguen amb barca a motor els depara un futur complicat, pero aixó és lo de menys,..
Al pas que anem, si no hi posem solució, els que venen darrera nostre es trobaran amb un riu mort i amb una terra cremada.
LO RÍU ÉS VIRDA !!

Informació actualitzada del cabal de l'Ebre en varis punts de la seva conca: SAIH EBRO

2 comentaris:

  1. Ostres si tens raó! ja fa diversos anys que el caval de les aigües és minim, i ara més, només cal observar el bosc que en pocs anys ha embaït la totalitat de les platjes fluvials. ¿T'has aturat mai a pensar que passaria amb part del bosc de ribera si baixes una gran avinguda d'aigua?
    Lo del canvi climàtic accelerat és una realitat.
    Em d'acostumar-nos a que el nivell de les aigües de l'Ebre siguin les minimes, això no bol dir però que durant algun any proper (singular = poc probable) recuperem part del caval minim.

    ResponElimina
  2. Marco ho tenim molt malament,.. el fet d'estar al final de la conca, la falta de pluja, el calentament de l'atmosfera, l'augment del consum de l'aigua del riu, la falta de control per evitar les agresions que afecte a l'Ebre,... uff, son tantes coses al sac dels aspectes negatius,...
    No més ens queda seguir lluitant,... seguir lluitant, cadascu en la mesura del que pugui,.. i algo també molt important: educar a les noves generacions per a que cada cop sigui mes gent la que estigui implicada en aquesta lluita per la defensa del nostre riu.

    ResponElimina